Er worden acht nieuwe radiofrequenties beschikbaar gemaakt. Dat blijkt uit het herstelbesluit dat de Vlaamse regering vrijdag goedkeurde op voorstel van Mediaminister Sven Gatz (Open Vld), na de vernietiging door de Raad van State.Vorig jaar keurde de Vlaamse regering op voorstel van Sven Gatz de hervorming van het radiolandschap goed.
Daarin werd plaats gecreëerd voor vier commerciële netwerkradio's. Voor de lokale radio's werden de frequenties herschikt, waardoor enkele zenders uit de boot vielen. Vlaanderen telt nu 121 lokale radio's.
Zes lokale zenders trokken in de zomer van 2017 naar de Raad van State tegen het nieuwe plan. De Raad oordeelde dat de regering een fout maakte door bepaalde radiofrequenties in te houden zonder verantwoording op grond van het efficiënt gebruik van de frequenties. Dat is een Europese verplichting.
Er blijven in Vlaanderen 26 frequenties onbenut. Het gaat onder meer om bescherming tegen Franstalige frequenties, om frequenties die worden voorbehouden voor buitenlandse strijdkrachten in Vlaanderen en om frequenties die door hun lage vermogen niet echt bruikbaar zijn.
In het herstelbesluit worden acht bruikbare frequenties voor lokale radiozenders toegevoegd aan het frequentieplan. Het gaat om frequenties voor Brakel, Ninove, Maaseik, Roeselare, Mol, Sint-Niklaas en twee frequenties voor Tienen.
Het valt af te wachten of die frequenties soelaas kunnen bieden voor de indieners van de klacht bij de Raad van State: Crooze FM (Antwerpen), Trendy FM (westen van Limburg), Radio Brouwer (Oudenaarde), Antwerpen FM (Antwerpen) en O Radio (noorden van Antwerpen). De lokale omroepen kunnen voor de nieuwe frequenties een aanvraag tot erkenning indienen.
18 frequenties werden als niet bruikbaar beoordeeld en daarvoor werd dan ook een motivering opgenomen in het herstelbesluit. Het gaat bijvoorbeeld om frequenties met een te laag bruikbaar vermogen.
"Alle radio's die al beschikken over een erkenning en vergunning kunnen blijven uitzenden, wat dus voor ongeveer 90 procent van de radio's het geval is", zegt minister Gatz. "De overige 10 procent, waarover aparte juridische geschillen bestaan, zullen geval per geval door de Raad van State beslist worden." (Belga)